De geschiedenis van Wasserij De Blinde

De geschiedenis van Wasserij De Blinde

In 1910 is het fundament gelegd voor Wasserij De Blinde door de heer L.W.A. de Blinde. Als bouwmeester ontwierp en bouwde hij het was- en stomerijbedrijf die hij op 12 september 1912 zelf ging exploiteren als NV Heerenveensche Stoom- Wasch- & Strijkinrichting L W A de Blinde & Zn. De eerste klandizie bestond toen voornamelijk uit de “gegoede burgerij” van Heerenveen en omstreken.

bottom

Tweede generatie

Het werd een 'serieuze zaak' toen in 1916 de tweede generatie De Blinde aan het roer kwam. Er was één grote vraag waarvan grootvader De Blinde (1976-1985) ’s nachts wakker lag: 'hoe kan ik het wasproces versnellen.' Na jaren van experimenteren werd een samenwerking aangegaan met de zeepleverancier en werd het revolutionaire Peroxide wasproces uitgevonden. Hierdoor werd het wasproces in één klap met de helft verkort en zette Wasserij De Blinde zichzelf voor goed op de kaart.

 

Derde generatie

De derde generatie, Huub en Leo de Blinde, kregen het reilen en zeilen met de paplepel ingegoten. Zij wisten samen een indrukwekkende klantenkring op te bouwen. Om deze klanten goed te kunnen bedienen werd er veel geïnvesteerd in capaciteit en doelmatigheid van de processen. De eerste wasstraat was een mijlpaal in de bedrijfsgeschiedenis en hiermee werd het industriële tijdperk binnengetreden.

 

Vierde generatie

Op 1 maart 2004 neemt de vierde generatie, Yvo de Blinde, zoon van Huub de Blinde officieel het stokje over. Onder zijn leiding beleeft Wasserij De Blinde een zwarte dag in haar geschiedenis. Op donderdag 29 december 2005 gaat Wasserij De Blinde aan de Leeuwarderstraatweg volledig in vlammen op. Doordat er in 2003 reeds een samenwerking met Wasserij Rentex Floron uit Bolsward is aangegaan kunnen de activiteiten snel worden hervat vanuit de productielocatie in Bolsward. Begin 2007 wordt  Caretex BV uit Apeldoorn aan de bedrijfsactiviteiten toegevoegd waarmee Wasserij De Blinde zich nu ook richt op het reinigen van rolhanddoeken. Medio 2007 wordt de nieuwbouw locatie van Wasserij De Blinde aan de Komeet 10 in gebruik genomen. 

De samenwerking met Wasserij Rentex Floron uit Bolsward wordt geïntensiveerd en in 2014 neemt Rentex Floron Wasserij De Blinde volledig over. Door de bundeling van krachten weten beide familiebedrijven hun positie op de markt te behouden waarbij Wasserij De Blinde zich als specialist richt op de hotels, recreatie en horeca en Rentex Floron zich richt op het segment gezondheidszorg. De bedrijfsvoering van Wasserij De Blinde valt onder de Algemeen Directeur, Titus Mulder, de vierde generatie Mulder. Samen met alle medewerkers wordt er enthousiast gewerkt aan de continuïteit van Wasserij De Blinde waardoor meer dan een eeuw waservaring in Heerenveen behouden blijft.